Reumatologia

S’encarrega de prevenir, diagnosticar i tractar les malalties musculoesquelètiques i autoimmunes sistèmiques.

Dr. Giralt

REUMATOLOGIA

És l’especialitat mèdica que s’encarrega de prevenir, diagnosticar i tractar les malalties musculoesquelètiques i autoimmunes sistèmiques. Es tracta d’una de les especialitats que més avenços en diagnòstic i tractament ha experimentat en els últims anys.

En l’actualitat existeixen més de 200 malalties reumàtiques i poden afectar qualsevol edat, des de nens fins a gent gran. Aquestes patologies afecten 1 de cada 4 adults al nostre país. Aquest tipus de malalties de l’aparell locomotor són les que més deterioren la qualitat de vida de les persones, per sobre de les malalties de cor i pulmó.

Existeixen molts tipus de malalties reumàtiques. Es classifiquen en diversos grans grups:

  • Artritis: Es tracta de l’afectació de les articulacions. Les articulacions s’inflen, fan mal i perden la mobilitat. Pot ser transitòria o crònica.
  • Artrosi: En aquest tipus de reuma, el dany inicial s’inicia en el cartílag articular, que es degenera progressivament i,amb això, l’articulació es deforma, fa mal i perd la mobilitat.
  • Dolor lumbar: L’origen d’aquesta patologia és desconegut en la major part dels casos; però, en ocasions, la causa pot venir d’una hèrnia discal, una anomalia estàtica de la columna vertebral o un conducte lumbar estret.
  • Osteoporosi: Aquesta malaltia està causada per la falta de resistència òssia, que provoca l’aparició de fractures.
  • Reumatismes de les parts toves: Aquest tipus engloba les malalties dels tendons, músculs, bosses seroses i, fins i tot, del sistema nerviós perifèric.